DE WERELD VAN WITTE WIJNEN
Witte wijn is een geliefde drank die over de hele wereld wordt gewaardeerd om zijn verfrissende en veelzijdige karakter, vol met verschillende smaken, aroma's en stijlen. Het is een wereld voor zowel een beginnende als een ervaren wijnliefhebber bent, er is altijd een witte die bij je past. Probeer verschillende soorten, bezoek wijnproeverijen en leer meer over de verschillende druivensoorten en wijnregio's. Zo zul je de fascinerende wereld van de witte wijn steeds beter leren kennen en waarderen.
SOORTEN WIT
Deze kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het druivenras, de regio waar de wijn is geproduceerd, de vinificatiemethode en de leeftijd van de wijn. Ze zijn populair vanwege hun verkwikkende karakter en veelzijdigheid. Over het algemeen kunnen we witte wijnen indelen in verschillende categorieën:
FRIS EN FRUITIG
Deze hebben een hoge zuurgraad, wat zorgt voor een verfrissende en opwekkende sensatie in de mond. De zuren geven de wijn zijn levendigheid en maken hem dorstlessend..
De meeste fris-fruitige wijnen zijn droog tot halfdroog, wat betekent dat ze weinig tot geen restsuikers bevatten. De droge smaak past goed bij de fruitige aroma's en zorgt voor een evenwichtige smaak.
Fris fruitige wijnen zijn meestal bedoeld om jong te drinken, binnen een paar jaar na de oogst. Op deze manier behouden ze hun frisheid en fruitige aroma's optimaal.
Rijk aan aroma's van vers fruit, zoals citrusvruchten (citroen, limoen, grapefruit), groene appel, peer, perzik en soms tropisch fruit (passievrucht, ananas). De fruitige aroma's maken de wijn aantrekkelijk en gemakkelijk te drinken..
Druivenrassen die bekend staan om hun frisse fruitige wijnen, zijn:
Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Grüner Veltliner, Albariño, Chardonnay.
Enkele wijnregio's die droge, frisse en fruitige wijnen maken zijn:
Loire-vallei (Frankrijk), Friuli (Italië), Marlborough (Nieuw-Zeeland), Rías Baixas (Spanje),
Kamptal (Oostenrijk), Casablanca Valley (Chili).
VOL EN RIJK
Deze wijnen kenmerken zich door een breed scala aan smaken en aroma's, vaak met een complexe structuur en een lange afdronk.
Hebben meestal een volle body en een complexere smaak. Ze kunnen aroma's hebben van rijp fruit (perzik, abrikoos, mango), boter, vanille, toast en noten.
Rijkdom en complexiteit: Deze wijnen hebben vaak meerdere lagen van smaken, zoals rijp fruit (perzik, mango, abrikoos), bloemige tonen (honing, kamille), en kruidige of nootachtige nuances.
Mondgevoel: Ze voelen vaak vol en romig aan in de mond, soms met een subtiele boterachtige textuur.
Houtrijping: Veel volle, witte wijnen rijpen op eikenhouten vaten, wat zorgt voor tonen van vanille, toast, en specerijen.
Enkele wijnregio's die deze wijnen produceren zijn:
Bourgogne (Frankrijk), Bordeaux (Frankrijk), Napa Valley en Sonoma County (Californië).
Druivenrassen die bekend staan om hun volle, rijke, witte wijnen zijn:
Pinot Blanc, Marsanne, Roussanne, Chardonnay, Viognier.
BLOEMIG EN AROMATISCH
Deze witte wijnen onderscheiden zich door hun uitgesproken geur- en smaakprofiel, dat doet denken aan bloemen, kruiden en specerijen.
Ze hebben intense aroma's van bloemen (rozen, jasmijn, kamperfoelie) en kruiden (kruidnagel, gember). Ze kunnen ook tonen van fruit hebben, zoals perzik en abrikoos.
Bloemige aroma's: Denk hierbij aan rozen, jasmijn, kamperfoelie, viooltjes, oranjebloesem.
Aromatische kruiden: Bijvoorbeeld lavendel, tijm, rozemarijn en salie.
Specerijen: Hints van nootmuskaat, kruidnagel, gember en witte peper.
Fruitige tonen vaak in combinatie met de bloemige en kruidige aroma's, zoals citrusvruchten (citroen, limoen, grapefruit), steenfruit (perzik, abrikoos) en tropisch fruit (lychee, ananas).
Druivenrassen die bekend staan om hun bloemige en aromatische wijnen deze zijn: Gewürztraminer, Riesling, Chenin Blanc Viognier, Muscat.
Enkele wijnregio's die deze wijnen produceren zijn:
Elzas (Duitsland), Alto Adige (Italië), Rías Baixas (Spanje), Mendoza (Argentinië).
MINERAAL
Dit is een term die gebruikt wordt om witte wijnen te beschrijven met bepaalde smaak- en geurkenmerken die doen denken aan mineralen. Het is een complex en soms controversieel onderwerp in de wijnwereld, maar het verwijst in het algemeen naar de volgende aspecten:
Wat is mineraliteit?
Minerale wijnen kunnen aroma's en smaken hebben die doen denken aan natte stenen, krijt, vuursteen, leisteen, ziltigheid of zelfs een metaalachtige toon. Vaak een niet-fruitige eigenschap die de complexiteit van de wijn verhoogt. Het draagt bij aan de frisheid en levendigheid van de wijn.
De algemene opvatting is dat mineraliteit sterk verbonden is met het "terroir" van de wijn, dat wil zeggen de bodem, het klimaat en de omgeving waarin de druiven groeien.
Bepaalde bodemsoorten, zoals kalksteen, leisteen of graniet, worden vaak geassocieerd met minerale wijnen.
Waar komt het vandaan?
De herkomst van mineraliteit in wijn is een onderwerp van discussie. Vroeger werd gedacht dat mineralen uit de bodem direct in de druif terechtkwamen. Recent onderzoek wijst echter uit dat het de complexe chemische processen in de bodem en de druif zijn, die deze minerale indrukken veroorzaken.
Mineraliteit is een subjectieve ervaring, niet iedereen ervaart het op dezelfde manier.
Het is een gewilde eigenschap in veel kwaliteitswijnen, omdat het bijdraagt aan de complexiteit en het unieke karakter van de wijn.
Minerale witte wijnen zijn wijnen die een duidelijke minerale toets in hun aroma en smaak hebben. Deze mineraliteit kan zich uiten in tonen van:
Vuursteen: Denk aan de geur van natte stenen of kiezels.
Krijt: Een droge, poederachtige sensatie.
Zout: Een ziltige of zilte smaak.
Metaal: Een strakke, soms wat ijzerachtige toets.
Kenmerken van minerale witte wijnen:
Deze zijn vaak droog en hebben een hoge zuurgraad, wat zorgt voor een frisse en levendige smaak. Een minerale wijn kan een textuur hebben die doet denken aan kalk of zand, ook zijn deze wijnen zijn vaak complexer dan wijnen die vooral fruitige aroma's hebben.
ZOET
Deze wijnen zijn er in alle soorten en maten, van licht mousserend tot rijk en stroperig. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze een hoger suikergehalte hebben dan droge wijnen. Dit kan komen door verschillende factoren, zoals de druivensoort, de oogstmethode en de vinificatie. elk met hun eigen unieke kenmerken. Veelzijdig en passen goed bij verschillende gerechten en gelegenheden en worden vaak gedronken als dessertwijn.
Hier is een overzicht van de belangrijkste indelingen:
Lichtzoet:
Deze wijnen hebben een subtiele zoetheid en zijn vaak fris en fruitig.
Voorbeelden: sommige Duitse Rieslings (Kabinett, Spätlese), Moscato d'Asti.
Halfzoet:
Deze wijnen hebben een duidelijke zoetheid, maar zijn nog steeds in balans met zuren.
Voorbeelden: sommige Duitse Rieslings (Auslese), Vouvray Demi-Sec.
Italië (Moscato d'Asti)
Zoet:
Deze wijnen hebben een uitgesproken zoetheid en zijn vaak rijk en vol.
Voorbeelden: Sauternes (Frankrijk, Loire) Tokaji Aszú (Hongarije), Eiswein (Duitsland).
Oostenrijk (Beerenauslese, Trockenbeerenauslese)
Zeer zoet:
Deze wijnen zijn zeer geconcentreerd en stroperig.
Voorbeelden: Trockenbeerenauslese, Essencia.
Kenmerken:
Deze wijnen hebben een duidelijke zoetheid, die kan variëren van lichtzoet tot zeer zoet. Ze kunnen aroma's hebben van honing, gedroogd fruit, karamel en specerijen..
Dit is natuurlijk het meest voor de hand liggende kenmerk. De zoetheid kan variëren van lichtzoet tot zeer zoet, afhankelijk van de hoeveelheid restsuiker in de wijn.
BEKIJK ONS ASSORTIMENT WITTE WIJNEN
Vanaf 6.54 per fles - Gratis bezorgd vanaf 90.- euro door heel Nederland en België.